De Friese familie Van Sluis stamt af van een zekere Eeltje Martens. De toevoeging Martens was een patroniem en geen achternaam. In het jaar 1811 nam Eeltje te Heeg de familienaam Van Sluis aan. Onder de titel “De afstammelingen van Eeltje Martens van Sluis” verscheen de stamboom van deze Friese familie Van Sluis in het “Genealogysk Jierboekje 1987”, pagina 104-124. Deze was samengesteld door Jacob van Sluis.

Nu, meer dan dertig jaar later, is het tijd voor nieuw onderzoek om de gegevens aan te vullen. Wij, Jacob van Sluis en Maartje van Sluis-Poortstra, gaan opnieuw archiefonderzoek doen nu er meer bronnen beschikbaar zijn. Ook zullen we de contacten met de familie vernieuwen om aanvullende gegevens te verkrijgen. We streven naar een publicatie op deze website en naar een nieuw boek over de Friese familie Van Sluis. Bij dit alles zullen we rekening houden met ieders privacy. Gegevens die reeds in het publieke domein zijn vrijgegeven worden uiteraard vermeld. Op deze website zullen geen gegevens over nog levende personen gepubliceerd worden. Voor het boek houden we een ruimer criterium aan: we nemen ook die gegevens op waarvoor door de familieleden zelf toestemming is gegeven.

Bij dit stamboomonderzoek komt de opgedane onderzoekservaring van ons beiden goed van pas. Jacob heeft na zijn stamboomonderzoek veel ervaring opgedaan met archiefonderzoek voor diverse wetenschappelijke publicaties. Maartje houdt zich sinds 2002 bezig met stamboomonderzoek naar de families Poortstra, Stellingwerf, Van Dijk en Norder. In de afgelopen jaren zijn over deze families boeken verschenen. Sinds 2017 richt haar onderzoek zich voornamelijk op de families Van Sluis en De Vries.

De oorsprong van de familie

Handtekening Eeltje Martens 1811
Eeltje Martens was de zoon van Marten Sybes en Sytske Jans. Dit echtpaar liet zich op 21 januari 1759, komend van Oudega, in het lidmatenboek van de gereformeerde gemeente te Allingawier inschrijven. Ze woonden toen reeds enige tijd in Allingawier, want ze hadden hun zoon Eeltje in het voorafgaande jaar op 23 juli in Allingawier laten dopen. Twee zonen van Marten Sybes en Sytske Jans, Jan Martens en Sybe Martens, bleven in Allingawier wonen en namen daar in 1811 de familienaam Martens aan. Hun broer Eeltje Martens verhuisde eerst naar Parrega en vervolgens naar Heeg. Het lijkt erop dat Eeltje ook op figuurlijke wijze afstand heeft genomen van zijn broers door een andere familienaam aan te nemen. De dochters Antje en Atje Martens verhuisden uiteindelijk ook naar Heeg en kwamen eveneens Van Sluis te heten.
Hoewel Marten Sybes de oudst bekende voorvader is beschouwen we Eeltje Martens als de stamvader van de familie Van Sluis. Hij nam immers de naam Van Sluis aan en dit in tegenstelling tot zijn broers Jan en Sybe. De familie Martens blijft dan ook buiten dit onderzoek.



Eeltje Martens was een ondernemend man. In december 1784 koopt hij van Wytze Gerbens Bootsma uit IJlst voor 800 Caroliguldens "een schoon en welbeseildt Hooischuijte Schip, cum omnibus annexis, lang over steeven 68, hol 4 3/4 en wijdt 15 houdvoeten, sijnde in den Jare 1767 nieuw uijtgehaeldt en sulks met seil en treil, ankers en touwen, loopende en staende wendt". Dit schip verkoopt Eeltje Martens weer op 17 juni 1786, aan Jan Ruurds Bouma van Wolsum voor 1000 Caroliguldens, dus met 200 gulden winst. Inmiddels getrouwd en verhuisd van Allingawier naar Parrega koopt Eeltje Martens op 30 juni 1793 weer een schip. Ditmaal is het een nieuw kofschip, te bouwen door Gerrit Gerrits Postma, "scheepstimmerbaas buijten de Blaupoort te Bolsward". De aanbesteding geschiedt voor 714 Caroliguldens, met bovendien "eene somme van Negentien Carolij Guldens en ses stuijvers weegens geleverde peer Jenever en ter saake van eenige veranderinge int aftimmeren van 't Coffeschip gemaakt".